pregnant-1597889_1920

 

Att kvinnans kropp har förmågan att bära samt föda barn och att kroppen kan anpassa sig till en graviditet är helt fantastiskt! Trots att graviditeten är ett naturligt tillstånd så kan en del besvär uppstå. Graviditeten är individuell och påverkar kvinnan på olika sätt. Vissa har en hel del besvär och andra inga alls. En del kvinnor får ont av sk. foglossning/bäckenupplucking, den process som mjukar upp ledband inför förlossningen. Det är, trots att det kan vara besvärligt, helt ofarligt och normalt. Dock finns en hel del saker man kan göra för att lindra, här är några tips:


• Ta lite kortare steg. Det minskar påfrestningen på bäckenet.
• När du går i trappor, ta ett steg i taget
• Strunta i de högklackade skorna
• När du ligger på sidan, använd kuddar som stöttar mellan knäna och under magen
• Om du vill hålla igång med träning är vattengympa den mest skonsamma träningsformen
• Speciella elastiska gravidbälten kan lindra och stötta.

Foglossning är inget man kan behandla bort, undantaget om bäckensmärtan sitter på ena sidan. Då kan behandling hos sjukgymnast eller naprapat hjälpa.
Några månader efter graviditeten stabiliseras ledband och bäcken igen. Kvarstår besvären trots att lång tid gått? Boka en tid för en koll av ryggen! Vi kanske kan hjälpa dig att komma på fötter igen!

Den växande magen förändrar kroppens tyngdpunkt och kan påverka hållningen när bäckenet tippas framåt och svanken ökar. Detta gör att samspelet mellan mag- och ryggmuskler förändras. Musklerna får arbeta mot en ny tyngdkraft och blir spända på ett annat sätt än tidigare.
Muskelspänningar och låsningar i rygg och nacke är inte helt ovanliga.
Som vi nämnt i tidigare inlägg i vårt gravid tema så är foglossningar inget som man kan behandla bort utan detta är naturlig process i kroppen för att mjuka upp leder och fogar i bäckenet inför förlossningen. Svanken ökar, tyngdpunkten förskjuts framåt och ryggmusklerna får arbeta mer. Vissa får väldigt ont med smärtande hugg och molvärk medans andra förblir smärtfria graviditeten igenom. Undantaget, som är fullt behandlingsbart, är om smärtan sitter på ena sidan i bäckenleden, då är det troligt att leden är låst i kombination med att muskulaturen runt länd och säte är väldigt spänd.
På samma sätt kan man när magen och brösten börjar växa och bli tyngre få mycket spänningar i bröstryggen och upp i nacken. Hållningen förändras tyngdpunkten förskjuts framåt. För att kompensera detta skjuts huvudet fram. Även axlarna dras framåt.

Vi på Citykliniken behandlar gravida med mobilisering/manipulation, pressur, massage och stretch. En växande mage är inga problem då behandlingen kan utföras sidliggande eller sittande framåtlutad vid behandlingsbänk.

Efter graviditet

Efter förlossningen har de flesta mammor mer eller mindre känningar från bäcken och ländrygg. Förlossningen i sig är ett trauma mot bäckenleder och bäckenbotten. Kroppen har fortfarande hormonet relaxin som gör lederna mjukare i ungefär 3 månader efter graviditeten. Magmusklerna har nästan alltid blivit utspända och avstängda under graviditetens slutskede. Det gör att du har en ökad rörlighet med minskad muskulär kontroll. Därför bör du anpassa din belastning den första tiden.
Så snart orken finns bör du börja motionera så smått. Promenader är ett bra sätt att starta upp kroppen och få igång rörligheten i ryggen. Tyngdpunkten som flyttats i takt med magens tillväxt ska nu anpassas till en mindre mage. Rörligheten i delar av ryggen som inte kunnat röra sig på länge ska vridas igång. När man är två som går tillsammans bör den nyblivna mamman oftast gå utan vagn så hon har möjlighet att slänga med armarna och röra på ryggen.
Magmusklerna ska börja aktiveras. Man börjar alltid med att väcka de djupaste, tvära magmusklerna som är viktiga ryggstabiliserare. De aktiveras genom att man gör ett bäckenbottenknip och samtidigt med minsta möjliga kraft drar in magen nedanför naveln mot ryggraden. Det här kan vara trixigt att hitta, testa i magliggande, sidliggande, ryggliggande, sittande och stående. Tveka inte att söka hjälp hos barnmorska, sjukgymnast eller naprapat om det inte funkar för det här är grunden för din fortsatta träning.