Linda Lars-Olov Maria Arvid Mikaela

Citykliniken är beläget på Nygatan mitt i centrala Örebro. Här arbetar två naprapater, en fysioterapeut och en kiropraktor. Med engagemang, professionalitet och tillgänglighet kan vi erbjuda behandling för människor med besvär i ryggrad, muskler och leder. Vi arbetar både med förebyggande insatser samt akuta och kroniska besvär.

Varmt välkommen!

Hur vi jobbar:

För oss är det viktigt att du känner dig trygg vid ditt besök. Det innebär att vi först pratar igenom hur du upplever dina besvär för att kunna ge dig en individuellt anpassad behandling. Du får också hjälp att förstå vilka de bakomliggande orsakerna till problemen kan vara, för att på så sätt motverka att besvären kommer tillbaka. En uppföljning görs sedan för att se om behandlingen har gett förväntad effekt. Vi har lång erfarenhet av att behandla besvär från rörelseapparaten såväl akuta, kroniska som förebyggande.
Om vi bedömer att dina besvär inte bör behandlas av naprapat, kiropraktor  eller fysioterapeut så kan vi ge dig råd om var du istället bör vända dig.

Vanliga frågor och svar 

Dina symtom, vår undersökning och tester lägger grund för den individuella behandlingen. Vi lägger stor vikt vid att hitta orsaken till besvären. Olika behandlingstekniker används för att skapa normal funktion i muskler och leder.
Exempel på olika behandlingstekninker som kan användas i din behandling är:
  • Massage av muskler för att öka cirkulationen och minska muskelspänningarna.
  • Manipulation är en teknik där man med olika behandlingsgrepp återställer rörligheten och funktionen i leder. Här använder vi oss av väldigt specifika grep som utförs med hög hastighet, men med så lite kraft som möjligt.
  • Mobilisering är en form av specifik lednära töjning som används för att öka rörligheten i leder.
  • Muskelstrech används för att minska muskelspänningen samt öka rörligheten i muskeln.
  • Triggerpunktsbehandling för att minska en viss typ av smärtutstrålning. Genom pressur på dessa spända muskelsträngar/punkter minskas muskelspänningen.
  • Artikulering är en behandlingsmetod som används för att öka rörligheten i leder.
  • Stötvågsbehandling används i läkande syfte på skador i kroppens senor och muskler.
  • Hemövning/träning ger vi både för att förebygga och rehabilitera.
  • Ergonomisk rådgivning.

Hur många behandlingar som behövs beror helt på vilken typ av besvär man behandlas för, hur länge man har haft besvär, hur man mår, hur gammal man är och hur noga man följer sin behandlingsplan. Det vanligaste är att man behöver mellan tre och fem besök

En behandling tar ungefär 30 till 40 minuter.

En behandling ska inte behöva upplevas obehaglig. Spända muskler och stela leder kan dock vara känsliga för ex massage och stretching och därigenom ömma. Behandlingen utförs med olika tekniker (läs Hur går en behandling till?). I samråd med dig anpassar vi behandlingen efter dina önskemål och behov.

Efter en behandling har man ofta mindre ont och känner sig mer rörlig. Ibland kan man bli trött. Man kan också få lite ont, ungefär som av träningsvärk, men det brukar gå över på några timmar.

Om du kan träna eller inte efter behandling beror på dina besvär. Generellt är bra att röra på sig efter behandling, detta för att hålla igång cirkulationen och rörligheten i muskulaturen. Aktiviteter som promenader , lättare styrketräning, simning mm fungerar bra . Du bör undvika tunga lyft samt kraftiga vridrörelser. Rådgör med oss om hur just du bör lägga upp din träning.

Hittar du inte  din fråga här så tveka inte att  kontakta oss !